miercuri, 28 aprilie 2010

Sushi fail...Sushi I did IT!!!!

Dupa o prima incercare nereusita de sushi (va povestesc si de ce a fost nereusita si ce a iesit pana la urma) am reusit sa fac sushi FINALLY.
Povestea incepe asa: in Brasov nu se prea gasesc foi de alge pentru sushi. In cele din urma am gasit la un magazin naturist "bio"... si ca sa imi satisfac pofta de sushi le-am luat desi erau la un pret foarte mare fata de cele ce in mod normal se gasesc in hipermarketuri...dar nu in Brasov evident. Am achizitionat foile, stiam modul de preparare..dar imi lipseau inca multe...otelul de orez, orezul special pentru sushi... Dar mi-am zis ca pot sa folosesc si orez normal si otet normal:D. Ma gandeam ca sunt smecheri japonezii...ce nu se poate si cu altceva...dar nu a mers:)). M-am chinuit sa imachetez rolele de sushi dar evident ca orezul nu statea lipit (desi l-am preparart exact ca in carte:))) si dupa doua incercari nereusite am abandonat. Am amestecat orezul cu bucatile de avocado si castraveti taiate cubulete, cu fasii de somon afumat si icre negre. Rezultatul....foarte delicios si asa, l-am servit cu sos de soia.
In concluzie nu am reusit sa facem sushi...deci ne-am chemat prietenii la pizza facuta de noi binenteles :D.
Am facut aluatul din 2 cuburi de drojdie, o lingura de zahar, 2 cani de apa cu doua linguri de sare mare, 20 de linguri de ulei si un kilogram de faina amestecate in ordinea de mai sus (pe rand evident). Am pus o gramada de chestii pe ele...pentru ca au iesit 4 bucati, si am servit cu buna dispozitie si bere.
In cele din urma am reusit sa achizitionez orez pentru sushi din Bucuresti plus inca un rand de foi de alge, am gasit otet de orez si ghimbir murat in Real in Brasov si m-am apucat inca o data de treaba weekendul ce a trecut. Evident ca am reusit, desi mi s-a parut cam grea treaba cu impachetatul...dar cu putina rabdare si perseverenta iese pana la urma..desi nu chiar ca in carte...pentru ca nu mi-a ramas umplutura la mijloc :D. Dar le-am mancat si asa:)). Le-am servit cu sos de soia si ghimbir murat.
Parerea mea este ca au fost mai bune a doua zi (poate e doar o parere, sau de vina au fost frigaruile facute la gratar de matusa-mea). Ca si gust ce sa zic mie imi plac, desi frigaruile au fost mai gustoase :)). Si acum pictures...
Aici puteti sa vedeti un sushi pentru copii in forma de mar :DAm facut si sushi pentru copii...era o varianta de sushi in cartea pe care am studiat-o. Se preseaza orezul in forme de cookies dupa ce au fost scufundate in apa cu otet, se scot cu grija din forma apasand cu grija mareee, si se pune deasupra somon afumat sau bucatele de omleta japoneza (nu am incercat sa fac inca aceasta omleta pentru eram foarte curioasa sa vad daca imi ies, dar data viitoare sigur voi incerca).
Au iesit foarte multe si am facut din 4 foi de alge....plus cele pentru copii. Am pus si eu pozele de la cele mai frumoase:-p.
Data viitoare cand mai fac o sa scriu si "reteta" desi se gasesc o sumedenie pe internet.
Pana data viitoare...Pofta buna! si Spor la gatit!!!

P.S.: 1 Mai muncitoresc vesel si plin de distractie;)

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Multe multe prajiturele

Ei nu sunt chiar asa de multe, dar sunt 3 feluri. Si daca e sa numaram si briosele vesele (happy muffins) cele cu care va amenint de ceva timp ca verific daca am postat reteta si am postat-o (o gasiti aici) sunt 4 feluri.
Deci voi incepe cu briosele deoarece nu mai trebuie sa scriu reteta :D. Prin urmare va prezint.....
Happy muffins
De ce se numesc Happy muffins....pai datorita hartiutelor colorate care la noi prea se gasesc intr-o varietate asa de bogata:-p

Si briose cu afine si martipan
Reteta este aceeasi doar ca am pus in mijlocul aluatului cate o bila de marimea unei gume de mestecat din aia cu 50 de bani de la automatele din hipermarketuri:-p de...martipan evident . Delicious:-p.

Next on the list sunt Chocolate chip cookies a first time recipe.:D
Se fac foarte usor si sunt yami. Aluatul se prepara in felul urmator: se ia un pachet de unt se freaca cu mixerul pana se inmoaie, se adauga apoi 150 de grame de zahar alb rafinat si 160 de grame de zahar brun, nerafinat, si se freaca untul in continuare pana devine pufos (o sa va dati seama cand e gata:D). Apoi adaugam pe rand 2 doua, dupa fiecare ou, incorporam bine, si la final adaugam esenta de vanilie sau extract...ce preferati (eu prefer extractul:D). In alt castron amestecam 300 de grame de faina cu jumatate de lingurita de sare si o lingurita de praf de copt. Le amestecam bine intre ele si apoi le inglobam in amestecul de unt, zahar si oua. Mai amestecam in aluat 100 de grame de fulgi de ciocolata si o mana de nuci tocate mai marunt (sau mai multe sau deloc....cum va place). Daca vi se pare aluatul prea moale puteti sa il dati la frigider 30 de minute. Daca va plac prajiturelele mici luati din aluat cu o lingurita si puneti pe o tava cu foaie de copt gramajoare din loc in loc (aveti grija ca se intind, sa lasati spatiu intre ele sa aibe loc sa se desfasoare). Se dau la cuptor 10-14 minute in functie de marime, pana devin aurii pe margine. Si puteti sa purcedeti la mancarea lor:D.

Moving forward ...le piece de resistance

Tarta cu capsuni, zmeura si afine :D

Aici e un pic mai complicata treaba, in sensul ca vorbim de mai multe operatii si asamblari pana ce tarta e buna de mancat...dar merita.
Aluatul
250 grame de faina se amesteca cu un varf de cutit de sare si cu 50 de grame de zahar pudra si apoi se framanta cu 125 de grame de unt moale , 1 ou si 2-3 linguri de apa.
Aluatul iese cam faramicios...sper sa gasesc alta reteta mai buna.
Crema
In loc de o crema clasica de vanilie am executat lemon curd, o crema delicioasa si deloc gretoasa.
Se pune o oala cu apa la fiert si deasupra un castron. In el amestecam 3 oua, 150 grame de zahar si zeama de la 2 lamai si amestecam in continuu timp de aproximativ 10 minute...pana se ingroasa si devine ca o smantana. Se ia de pe foc se strecoara printr-o sita fina si se amesteca cu o lingura de coaja rasa de lamaie si 50 de grame de unt. Amestecam incontinuu pana se topeste untul.

Si ne apucam de asamblat. Turnam crema peste tarta si aranjam fructele, preparam o gelatina rosie conform instructiunilor de pe plic (parerea mea e ca a iesitm cam multa gelatina pentru tarta mea and she drowned:((. Dar e exceptionala si asa:D. Mai lasati asa cateva ore sa se inmoaie aluatul de tarta si puteti manca...asta daca rezistati atata timp:-p.

Cam atat pe weekendul asta. Weekendul trecut am incercat sa fac sushi pentru prima oara si nu mi-a iesit:D, dar nu ma dau batuta asa usor, asa ca astazi incerc din nou, wish me good luck, and fingers crossed. Revin cu povestea despre weekendul sushi fail but there is always pizza. Pana atunci...spor la gatit.

miercuri, 21 aprilie 2010

Premiu!!!!



Am primit un premiu de la Furnicuta Boscodina. PRIMUL meu premiu din blogosfera! Nu prea stiu ce sa fac cu el...dar o sa il postez aici sa il vedeti si voi si sa ma laud....cred ca asta trebuie sa fac:D (Invat pe parcurs).

So...my blog ... Moins de moi a primit urmatorul premiu:

Maci si oua carcotase:D.

Multumesc Furnicuta boscodina!!!!

joi, 15 aprilie 2010

Sa facem Romania mai curata!!!

Dupa cum ati vazut am devenit partener umbrela verde. Si prin navigarea mea pe internet am descoperit un site si blogul aferent "Let's do it Romania!". Imi place foarte mult initiativa pe care au luat-o acesti tineri. Haideti sa ne fecm si noi orasul mai curat si tara mai curata, sa descoperim gunoaiele si apoi sa le eliminam.
Inscrie-te si tu! Chiar azi!

http://www.letsdoitromania.ro/cartarea/

duminică, 11 aprilie 2010

Furnicute, furnicute.....

A venit primavara, si parca nu mai am timp de nimic....nici sa scriu pe blog. Dar mi-am facut timp in seara aceasta (observati noua fata a blogului:-p, mai am de lucrat putin la ea:d). Multe s-au intamplat de la ultima postare a mea pe blog: am vizitat tari straine, am sarbatorit Pastele (curatenie , mancare si toate cele...cu mancarea revin mai jos), am iesit la plimbari si pe jos si cu bicicletele (Am facut o plimbare mai lunga asa de la Pietrele lui Solomon pana in Poiana lui Stehil si coborare prin Schei unde am gasit un loc minunat de plimbat cateii (care catei dupa ce i-am plimbat erau plini de scaieti...not so wonderful after all). Pentru poze pot sa va dau doar un link pentru ca nu am facut rost de ele inca :D...busy, busy, busy...si foarte uituca de altfel:-p.), si foarte foarte multa munca (sa nu credeti ca ma vait, bine ca e de lucru- doar va povesteam...desi nu cred ca va intereseaza:D). In fine, o primavara aglomerata, dar care se anunta fabuloasa.

Si acum sa va povestesc si sa va arat ce am gatit eu de Paste si dupa (cand eram satula de cata carne a fost pe masa).

Pai...de Paste am facut si eu oua rosii si de inca alte 3 culori ca toata lumea, si cozonaci...dar nu le-am pozat ca stie toata lumea cum arata, nu?:)). In schimb am facut prima mea friptura de miel (eu nu mananc miel in general, pentru ca de cate ori duc furculita si cutitul sa tai din carne imi vine in cap un behait de miel si mi se face mila....silly, right?). Cum am avut musafiri foarte importanti pentru mine, mi-am luat inima in dinti si am pregatit o friptura din pulpe de miel.
Am tinut carnea in bait...cum face toata lumea (cred:-p), si dupa doua zile de stat la bait, am frecat-o binisor cu un amestec format din: ceapa si usturoi verde tocate foarte marunt, sare, piper rosu, ulei de masline, busuioc, oregano si cimbru, si am lasat-o acoperita asa pana a doua zi, cand am bagat-o la cuptor. Ce sa zic foamea era mare in prima zi de Paste, mai ales ca ne-am catarat pe cateva dealuri din jurul Brasovului, dar parerea mea e ca a fost delicioasa (mi-am suprimat behaitul pe care il auzeam in cap, si am reusit sa gust putin:D). Astept si feed-back de la cei care au manact si aici in spatiul virtual, pentru ca in realitate am auzit parerile:-p.

Si poza...cam asa arata
Am mai pregatit si o friptura de pui cu cartofi noi (asa scria de unde i-am cumparat, nu sunt foarte convinsa ca erau noi) presarati su rozmarin, oragano, capere si masline negre si stropiti din belsug cu ulei de masline (yami:D), pentru cei care trebuie sa manance mai de regim, din diferite motive, asa ca mine:)).
Ei, dupa ce s-a terminat toata nebunia cu Pastele, si am mancat...cam mult ca sa nu ma exprim in vreun fel mai neortodox sa zic asa, am iesit si la putina miscare....plimbari cu bicicletele, cu motocicleta si inceputul sezonului de alergat mai serios asa, pentru ca pana acum a fost din doi in doi cand tinea vremea cu noi si nu era prea frig afara.
Si cum eram satula de carne si iar carne (adica friptura de pui), am gatit o lasagna vegetariana (dar contine unt si lapte, deci vegetariana fara carne) saptamana ce a trecut delicioasa.
Urmeaza reteta nu va impacientati.

Se iau cate 500 de grame din urmatoarele: vinete, dovlecei, cipuerci se toaca cuburi se calesc si se scurg de zeama, apoi se asezoneaza bine cu sare si piper. Eu am avut pregatite din toamna pachetele cu amestecul de vinete si dovlecei la congelator, am pus doar ciuperci proaspete.

Se face un sos Bechamel in felul urmator: se topeste un pachet de unt intr-o oala de 1,5 L. Se adauga 4 linguri de faina si se amesteca repede sa nu se formeze cocloase, si incepeti sa adaugati lapte fierbinte incet, aproximativ 1 L. Il potriviti dupa ce da in clocot de vreo 2 ori de sare si piper si e gata. Sa aveti grija sa amestecati in permanenta ca sa nu vi se formeze cocoloase.

Se rade cascaval, dupa gustul fiecaruia, si se purcede la asamblarea lasagnei. Se asterne intr-o tava un strat de cascaval, jumatate din sosul Bechamel, se adauga un strat de foi lasagna deasupra , amestecul de legume de mai sus, iar un strat de foi de lasagna , restul de sos si un start de cascaval dupa preferinte.
Poze....

Sosul Bechamel....
Din timpul asamblarii
Tot din timpul asamblarii
Ta-da...rezultatul
Si o portie pentru voi...:D

Am mai facut Happy muffins (asa le-am botezeat eu), briose cu afine...dar revin candva saptamana asta cu reteta in caz ca nu am postat-o mai demult (need to check this, can't remember).

P.S. Pofta buna!