Sa purcedem deci cu reteta:
Pentru blat aveti nevoie de 5 oua, 150 de grame de zahar, esenta de vanilie, 150 de grame faina, 1 praf de copt, 1 lingurita scortisoara macinata, 1-2 linguri de cacao.
Se incinge cuptorul la 180 de grade . Se separa ouale. Se bat albusurile spuma cu putina sare si apoi cu jumatate din cantitatea de zahar si cu vanilia. Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar. Se adauga 3 linguri de apa fierbinte si se mai amesteca putin. Apoi se incoporeaza faina , praful de copt, scortisoara si praful de cacao si se amesteca bine. Se incorporeaza albusurile spuma prin rasturnare, nu se amesteca. Se toarna aluatul intr-o forma cu diametrul de 26 de cm, tapetata cu hartie de copt sau unsa...cum doriti, si se da la cuptor pentru 30-35 de minute. Eu l-am lasat sa se raceasca incet in cuptor pana a doua zi (l-am preparat seara). A doua zi se taie blatul cu mare grija in 3 parti.
Pentru crema aveti nevoie: 60 de grame de miez de nuca macinat, 2 galbenusuri, 60 de grame de amidon, 500 mL de lapte, 250 gr unt moale si 100 de grame de zahar pudra.
Amestecam intr-un vas miezul de nuca cu galbenusurile, amidonul si putin lapte. Restul de lapte se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se toarna amestecul cu nuca amestecand continuu si se lasa sa dea cateva clocote. Lasa-ti crema sa se raceasca amestecand din cand in cand. Bateti untul cu zaharul cateva minute cu mixerul pana devine pufos. Incorporati crema de nuci rece cate putina, avand grija sa nu se taie. Ungeti doua parti ale blatului cu ceva mai mult de jumatate din crema si imbracati tortul cu restul de crema. Eu l-am ornat cu nuci tavalite prin caramel si alte nuci sfarmate. Se lasa 2 ore la rece inainte sa-l serviti...desi e mai bun a doua zi.
O poza in sectiune....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu